HomeContactGastenboek

VLEKKENWIJZER VOOR VLOERBEDEKKING

Vlekkenbehandeling:

Het belangrijkste aspect van de vlekkenbehandeling is, dat alle gemorste substanties zo snel mogelijk verwijderd dienen te worden. Hierdoor voorkomt u het indringen in de stofvezel en het verkleuren van de stof.

VASTE STOFFEN
Verwijder deze direkt met een lepel

VLOEIBARE STOFFEN
Gemorste stoffen direct opdeppen met tissues of droge doeken. In de meeste gevallen kan de vlek daarna meteen verwijderd worden met lauw water, eventueel voorzien van wat tapijtshampoo of droogschuim.

LET OP!

  • Wrijf nooit te hard bij het verwijderen van vlekken in tapijt of vloerbedekking. De vezel beschadigt hierdoor en er ontstaat een blijvende, zichtbare plek. De juiste methode is deppen.
  • Werk, bij het verwijderen van een vlek, altijd vanaf de buitenzijde van de vlek naar binnen toe.

In het algemeen geldt: altijd beginnen met lauw water om te proberen de vlek te verwijderen.

Zorg dat u altijd een flesje TMC 520 in huis hebt. Dit is een vlekkenmiddel welke u op alle synthetische tapijten mag gebruiken en verwijderd nagenoeg alle vlekken makkelijk. Dit is te koop bij ons. Alle middeltjes van de drogist e.d. moet u hier niet voor gebruiken.

Ook hier geldt: schoenmaker blijf bij je leest. Koop dus alleen vlekkenmiddelen voor tapijt (of gordijn) bij ons. Als u tandpijn hebt, gaat u tenslotte ook niet naar de dokter. Niet omdat hij niet zou weten wat er aan de hand is, maar gewoon omdat de tandarts u beter kan helpen.

Vergeet u alsjeblief alle goed bedoelde adviezen welke uit de trukendoos van oma komen. Meestal werkt het averechts. Als voorbeeld: zout op een wijnvlek vreet uw tapijt letterlijk op. Dit ziet u helaas echter pas na een paar weken.

Mocht u onverhoopt toch een vlek in uw tapijt krijgen dan geeft het onderstaand overzicht u een goed inzicht welk middel helpt bij welke vlek.

 

A

Lauw water met een oplossing van een zacht wasmiddel. Geen wasmiddelen met een zgn.`witkracht` (optisch bleekmiddel)

B (Methyl) alcohol ca. 70%.
C Onverdunde huishoud ammoniak.
D Terpetine (geen terpentijn).
E Aceton.
F Perchlooraethyleen of tri (chlooraethyleen)

B t/m F zijn verkrijgbaar bij iedere drogist. Extra aandacht, behandel de meubelkleding en vloerbedekking niet te vochtig met deze middelen, daar de onder de vezel aanwezige foambacking of synthetische vulling kan worden aangetast. Probeer altijd eerst de werking van het middel op een niet al te opvallende plaats uit.

VLEKKEN TOEPASSING VLEKKEN TOEPASSING
Autosmeer F Melk A
Bier A Meubelglans F
Bloed A C A Modder A
Boter F Nagellak B
Braadvet A F Olieverf D
Braaksel A C A Oostindiche inkt B
Creme A F Rode wijn A
Chocolade A C A Schoensmeer D
Drek,uitwerpselen A C A Teer F
Fruitsap A Thee A
Ketchup A C Urine A C
Koffie A Verf-latex A B
Kogelpeninkt A B Voedingsvet A F
Likeur A Vuil A
Limonade A Witte wijn A
Lippenstift B Ijs A
Maskara A F Ijsroom A
Mayonaise A F Zoete stoffen (suiker) A